onsdag 7 november 2012

Fläskkarré i lergryta

Ingredienser:
1 hel karrébit, ca 1 kg
2-3 dl äppelmos
1 dl rapsolja
2 msk soya
2 tsk kalvfond
1 tsk mald ingefära
2 äpplen
1 gul lök
2 morötter
2 msk flytande smör
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 tsk whisky eller cognac
salt, peppar

Gör så här:
Lägg en lergryta i kallt vatten. Rör ihop äppelmos, olja, soya, fond och ingefära. Lägg köttet i marianden. Skär morötter, äpplen och löken i mindre bitar. Lägg i botten på grytan och lägg dit köttbiten. Sätt i en köttermometer. Häll över marinaden och ställ in grytan i kall ugn.
Sätt ugnen på 200 grader och låt stå ca 2 timmar. Köttet ska vara 67 grader, max 70 grader.
När köttet är klart, ta ut grytan och låt stå och vila en stund.
Såsen: Ös ur och sila vätskan från grytan, ca 2-3 dl. Smält smör i en gryta och vispa ner mjölet. Låt fräsa lite och häll sedan i vätskan. Tillsätt grädden och ev lite vatten om det behövs. Låt puttra lite och smaka av med whisky, salt och peppar.

Kommentarer:
Serverade med klyftpotatis och det var suveränt gott. Såsen blev magisk. Kan behövas lite extra soya om det saknas sälta.

Källa: Inspirerad av detta recept. Fick göra om det då jag inte hade koncentrerad äppeljuice.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar